Verslag Filmkamp 2022

Foto 1 klapHet achtste filmkamp voor jongeren. Een gevarieerde groep met 23 jongeren van 10 tot en met 21 jaar. Van diverse pluimage: om te leren, en met ambities en veel talent als schrijver, acteur, regisseur, cameratechnicus. Op verzoek van de deelnemers van vorig jaar duurt het filmkamp nu vijf inplaats van vier dagen.  Omdat de Jong Film Studio Beilen het kamp organiseert, tijdens de herfstvakantie Regio Noord, komen veel deelnemers uit de provincies Groningen en Drenthe, maar ook uit Friesland en Noord-Holland.

Foto 2 cameraDrie groepen maken ieder een hoofdfilm en werken ook nog creatief samen aan kleine producties. De weekroutine is bij de deelnemers die al jarenlang meedoen bekend. Op maandag elkaar beter leren kennen, een verhaal kiezen, scenario en shotlist uitwerken.

Op dag twee de eerste opnamen maken, om te kijken of bedoelingen met technische mogelijkheden in overeenstemming te brengen zijn. Ook tijd besteden aan props, de juiste kleding, locatiekeuze en taakverdeling. Dag drie en vier zijn intensieve opnamedagen, op verschillende locaties. Het monteren begint ook op die dag en dat levert oplossingen voor sfeer, snelheid en duur van de film. De meer ervaren jongeren doen de montage en moeten hun computer vullen met vaak meer dan 200 GB aan materiaal.

Foto 3 klasDrie leerzame workshops gingen deze keer over filmtechniek, geluid en animatiefilms.  ‘s Avonds is het in rust en concentratie genieten van het spel Weerwolf, dat tot diep in de nacht kan doorgaan. Met moeite zijn de jongsten op tijd in bed te krijgen. Op donderdag de bonte avond, waarbij alle camera’s, verlichting, streaming computer, hengel met microfoon worden ingezet en ook de jongsten betrokken worden bij het opbouwen van een complete filmset. Het korte filmpje dat wordt geschoten is als altijd hilarisch. Het filmkamp betekent veel plezier maken en intussen heel veel leren.

Foto 4 hekDe kampsfeer is anders dan een schoolkamp, met leerlingen van dezelfde leeftijd, die elkaar plus de leerkracht kennen. De deelnemers aan het kamp zijn zeer divers door verschil in leeftijd en filmervaring, ook door soms extreem veel talent, naast jongeren van 10 tot 15 die nog veel willen leren. De gedeelde interesse in film geeft een sterke binding. Er worden vriendschappen gesloten. En als blijkt dat de angst en de verschillen van de eerste dagen worden opgelost en ieder verrukt raakt van de ervaringen in zo’n filmteam, dan is het kamp geslaagd. Als het resultaat zichtbaar wordt, met mooie belichting, goed spel in passende locaties, dan ervaart ieder met trots dat er veel tot stand is gebracht. Het filmkamp is een geweldige ervaring voor deelnemers en begeleiders.

De films zijn straks te zien op het Regiofestival Noord, op het Nova Jonge Filmers Festival en zeker ook op een klein festival met deelnemers en ouders.

Het filmkamp is financieel toegankelijk dankzij sponsoren en veel vrijwillige begeleiders, de cateraars, de ouders.

Volgend jaar weer!


 Jongeren van de filmstudio Beilen vertonen hun kampfilms.

Vertoning filmkamp

In de Herfstvakantie van Noord heeft de jongerenafdeling van de Beiler Video Club weer een filmkamp georganiseerd in Zwiggelte.

Zwiggelte is een piepklein dorpje in Drenthe, waar grote werken werden verricht.

23 jongeren overal vandaan hebben daar 5 dagen met elkaar scenario’s geschreven, opnames gemaakt op de meest vreemde plekken, zoals een gevangeniscomplex in Leeuwarden.

Een grote vijver in het bungalowpark in Westerbork was zeer geschikt voor een goed nat pak, alles om de goede beelden vast te leggen.

De laatste dagen werden gebruikt om te editen en thuis zijn de puntjes op de i geplaatst.

Eldan en Julia maakten een mooie affiche met de uitnodiging voor de première middag van deze films.

Op 17 december was het dan zover.

Een grote groep belangstellende ouders en andere bezoekers hebben genoten van de drie kampfilms en daarnaast nog van een aantal leuke films die gemaakt waren door de jongeren van de jong filmstudio Beilen.

Alles was prima voorbereid door onze jongerenbegeleiders, waar vooral Noémi zich mee bezig heeft gehouden, alle complimenten.

We hebben kunnen genieten van een geweldige gezellige middag.

En nu maar afwachten hoe de films beoordeeld worden door de diverse juryleden op de festivals.

Wil je volgend jaar ook meedoen houdt dan de site NOVA Jonge Filmers.nl  in de gaten en geef je op tijd op.

Iedereen is welkom.

 

Bianca van Gelderen

 

Na druk bezig zijn met planningen maken, films verzamelen en andere voorbereidingen, ben ik blij om zo positief terug te kijken op deze zeer geslaagde filmdag!
Als presentator en voorbereidende kracht kreeg ik veel complimenten en voor alle aanwezige was het een gezellige en leuke dag.
De catering was heerlijk voorbereid door Julia en Michelle, Piet Dragt van BVC heeft de techniek goed gedaan en de andere clubleden waren een gezellige aanwezigheid.
De zaal was bomvol en er werd veel gelachen! Ik kan niet wachten om te zien hoe de club gaat groeien en hoe wij meer leuke films kunnen maken met elkaar!
 
Noémi Wiekeraad