Jonge Filmers Festival 2023

Sticker NJFF2023 webDe jonge filmmakers tot 25 jaar toonden op 11 november 2023 in Hotel Theater Figi in Zeist hun dramatische, komische, ontroerende en ook bloedserieuze filmverhalen. In een rap tempo schitterden er maar liefst 28 korte films op het scherm en met tussendoor ook nog een workshop van Wouter Hermans over hoe je van je filmhobby je werk kunt maken. Er waren meer inzendingen en ondanks het verlengen van het programma met meer dan een uur konden enkele films niet vertoond worden. Dat is voor de makers altijd vervelend. De aanwezigen genoten volop van de ongedwongen en soms uitbundige sfeer. De jury was vol lof en dat werkt stimulerend voor startende filmers. De jongste deelnemer was 10 jaar, de oudste 25 jaar. Alles werd gezellig aan elkaar gepraat door onze presentatrice, Juul Rikkers. Ze wist de goede vragen aan de makers te stellen en zo hoorden we ook meer over de achtergrond van de films.

Natuurlijk zijn er  veel prijzen uitgereikt. Er waren twee prijzen voor de drie leeftijdscategorieën, voor filmstudenten en voor het eerst ook voor deelnemende scholen. En uiteraard voor beste camerawerk (Mipham Chhowing), beste geluidslaag (Job Schaaij) en beste acteerprestatie (Barth Faber). De meest creatieve film werd gemaakt door het Jordan Montessori Lyceum in Utrecht. De laureaat is Thomas van Voornveld met een positieve en indrukwekkende documentaire over de Bijlmermeer. Verder was er weer een gezellige Jumbo-tas voor alle jongeren met wat leuke verrassingen. Tot slot werden 3 bioscoopbonnen, toegangskaarten voor Beeld en Geluid in Hilversum  en voor het filmmuseum EYE in Amsterdam verloot. De hoofdprijs was ook dit jaar weer een jaarabonnement op Digital Movie dat is gesponsord. Deze prijs ging ook nog eens als extra prijs naar de Laureaat. Allemaal geweldig gefeliciteerd.

Na afloop en ook via e-mail zijn nog diverse leuke reacties binnengekomen en we zien er dan ook naar uit om volgend jaar het 15de filmfestival voor jongeren te organiseren. Jullie kunnen nu alvast aan de slag. Maak het de jury maar weer moeilijk! 

Wist je dat je als jongere ook mee kan doen met het CineNOVAweekend in november? Je krijgt dan een opdracht om binnen 48 uur een film te maken. Denk niet dat winnen die senioren natuurlijk wel weer. Neen hoor, dit keer ging de prijs voor de winnaar (€ 250) naar 3 jongeren: Elin van der velde, Julia Wülfert en Nick Koene. Klasse jongens, gefeliciteerd!

Kijk voor de volledige uitslag en foto's op de festivalwebsite.

Houd voor meerdere activiteiten steeds onze website in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief.