Filmkamp 2023

Poster Filmkamp 2023

Het Filmkamp voor jonge filmers in heel Nederland werd weer georganiseerd door de Beiler Video Club (BVC) en gehouden in de herfstvakantie van 2023 in een oude manege in Zwiggelte (Drenthe)

Een van de begeleiders doet hierbij zijn verslag:

Duizelingwekkend veel indrukken na een week filmkamp en wat kun je dan vertellen?

“Leeftijdsverschil maakt niks uit”, zie iemand. Dat geldt voor de 13-jarigen ten opzichte van de ouderen van 18 tot en met 23 jaar. Een jonge nieuwkomer voelde zich meteen opgenomen in de groep. Als oudere begeleider voel ik me ook aangesproken; je bent er, geeft antwoorden, helpt mee en dan maakt leeftijdsverschil alleen uit als het voor jou tijd is om naar bed te gaan. Anderen beginnen dan nog een spel Weerwolven.

Een filmgroep van een kleine 20 mensen, begeleiding en catering meegerekend, bouwt in een week rond film een hechte band op. Sommigen zijn de rol die ze gaan spelen, anderen improviseren de hele dag door. Daar zit iemand in het stikdonker een liedje te oefenen op gitaar. Daar wordt geschminkt, niet voor de film maar omdat het fijn is om even iemand anders te zijn. Verhalen vertellen, filmfragmenten kijken, samen lachen om geslaagde trucages. En intussen de blauwverlichte gezichten van de beeldschermpjes die permanent aanwezig zijn als er niet samen gewerkt wordt aan filmproducties. De creativiteit van de jeugd is aanstekelijk, het plezier om film is aanstekelijk. De dramadocente die een workshop kwam geven merkte dat opwarmen voor drama nauwelijks tijd kostte. De improvisaties rond emoties waren soms hilarisch. Een improvisatie leidde de volgende avond al tot een filmproductie. In het groepje van vijf waar ik deel van uitmaakte, werd op maandag een van de ter plekke verzonnen verhaaltjes uitgekozen. Maandagavond lag er een scenario met wat tips voor shots. Dinsdag en woensdag werd met veel improvisatie gefilmd. Vrijdagochtend bekeken we de eerste montageversie. Een andere groep maakte een vervolg op een eerder gemaakt filmpje. Vandaar dat ook wij eindigden met een cliffhanger. Zo werkt inspiratie.

Volgende herfstvakantie weer! Met dank aan Jong Film Studio Beilen (jeugdafdeling van BVC) en de begeleiders Richard, Karin en Bianca en de  trouwe sponsors, die het filmkamp voor ieder toegankelijk maken.

Zodra de films helemaal klaar zijn gaan we weer een avond organiseren waar iedereen, met familie en vrienden, de films goed kan bekijken.

Evert Hasselaar.